این جرم بزرگ، از هنگام کشف در سال ۱۹۳۰ تا ۲۴ اوت ۲۰۰۶ نهمین سیاره سامانه خورشیدی بود. اما اکنون بنا بر تعریف نوین اتحادیه بینالمللی اخترشناسی یک سیاره کوتوله و همچنین به عنوان نمونهٔ نخست از رده جدید اجرام فرانپتونی به شمار میرود.
مدار پلوتو برخلاف مدار زمین و هفت سیاره دیگر شبیه به یک مدار دایرهای نیست بلکه این مدار یک بیضی با خروج از مرکز بسیار زیاد و غیرعادی است. کشیدگی مدار پلوتو به طوری است که مدار آن با مدار نپتون، آخرین سیاره سامانه خورشیدی در دو نقطه تقاطع دارد.
گردش مداری آن ۲۴۸ سال زمینی طول میکشد. فاصله پلوتو از خورشید در اوج مداری خود ۴۹ واحد نجومی است یعنی حدود ۵۰ برابر بیشتر از فاصله زمین نسبت به خورشید است. پلوتو در حضیض خود تنها ۲۹ واحد نجومی از خورشید فاصله دارد.
یک سال پلوتویی به اندازه ۲۴۸ سال زمینی طول میکشد و پلوتو که به صورت طبیعی بعد از نپتون قرار دارد، در ۲۰ سال از این ۲۴۸ سال از مدار نپتون رد شده و به فاصله کمتری از خورشید نسبت به نپتون میرسد. آخرین باری که این اتفاق روی داد ۲۱ ژانویه ۱۹۷۹ بود که پلوتو مدار نپتون را قطع و وارد منطقه داخلی هشتمین سیاره سامانه خورشیدی شد و تا ۱۱ام فوریه ۱۹۹۹ که مجددا مدار نپتون را به قصد خارج قطع کرد در فاصلهای نزدیکتر به خورشید قرار داشت. بشر برای تجربه دوباره این رویداد باید تا سپتامبر ۲۲۲۶ صبر نماید.
این رویداد باعث شد تا این جرم بزرگ از لیست سیارات خارج و در لیست سیاره های کوتوله قرار گیرد.
سیارات کوتوله دارای 4 ویژگی کلی هستند: آنها باید در مداری به دور خورشید بگردند و آنقدر جرم داشته باشند تا خودگرانی آن بر نیروهای جسم صلب غلبه کرده، جسمی با تعادل هیدرواستاتیک (تقریباً گِرد)به وجود آید.همچنین باید تمام مسیر (مدار) خود را از را از اجرام ریز و درشت جارو نکرده باشد و قمر یک سیاره نیز نباشد.
منبع : باشگاه خبرنگاران جوان:yjc.ir
- تاریخ : دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶
- ساعت : ۱۸ : ۴۱
- ادامه مطلب
- |
- نظرات [ ۱ ]