چرخش سریع مشتری به دور خود ، دمای درونی آن ، در کنار حرارتی که از خورسید دریافت می کند وقتی با باد های جو این سیاره ترکیب می شود نواحی پر آشوبی را در جو فوقانی سیاره به وجود می آورند . این نواحی میزبان توفان های بزرگی هستند که ظاهری بیضی گون و ابر مانند را روی چهرة مریی مشتری ایجاد می کنند . برخی از آن ها دوام اندکی دارند . اما برخی دیگر برای دهه ها باقی می مانند . بزرگترین و به نظر بادوام ترین آن ها لکة سرخ بزرگ است . این عارضه ای غول آسا است که در حدود دو برابر سیارة زمین بزرگی دارد و بزرگترین توفان شناخته شده در منظومة شمسی است . بیش از 300 سال است که این توفان در مشتری جریان دارد .
لکة سرخ جوان :
زمانی که در اواخر سال 2005 دومین توفان بزرگ مشتری به رنگ سرخ در آمد آن را به نام لکة سرخ جوان نام گذاری کردند . این توفان نیمی از ابعاد همسایة مشهورش را داشت و زمانی شکل گرفت که سه توفان بیضوی سفید رنگدر طول سال های 1998 تا 2000 به هم پیوستند . قدیمی ترین آن ها حداقل 90 سال است که روی مشتری وجود داشته است .
لکة سرخ بزرگ در طول زمان :
لکة سرخ در طول زمان شکل ظاهری ، اندازه و رنگش را تغییر می دهد . رنگ قرمز در مرکز این توفان به واسطة موادی ایجاد شده است که از نواحی عمیق ترجو به بیرون آورده می شوند و سپس در اثر مواجه شدن با تابش های فرابنفش نور خورشید تغییر ماهیت می دهند . در سمت شمال غرب این لکه ، آشفتگی های حاصل از جریان سریع به سمت غرب به سمت شمال و جریان پر شتاب شرقی رانده می شوند .
چشم توفان :
لکة بزرگ یک ناحة پر فشار است که در قالب کلی در جهت پادساعت گرد و هر 6 روز یک بار خود را دور می زند . در نواحی بیرونی این توفان سرعت باد ها به حدود 434 کیلومتر بر ساعت می رسد اما مرکز توفان محیطی آرام است که باد تنها با سرعت 16 کیلو متر بر ساعت در حال وزیدن است . ناحیة مرکزی در عین حال بسیار مرتفع تر از نواحی کنار خود است . ارتفاع ابر ها در این ناحیه و نواحی مجاور ممکن است تا 30 کیلومتر اختلاف ارتفاع داشته باشند . رصد های زمینی که در سال 2010 انجام شده است نشان می دهد که مرکز این توفان چند درجه ای گرم تر از باقی نواحی توفان است و در جهت ساعت گرد در حال چرخش است .
- تاریخ : جمعه ۳۱ شهریور ۹۶
- ساعت : ۱۳ : ۲۳
- ادامه مطلب
- |
- نظرات [ ۰ ]